fredag 15. juli 2016

10 dagers tur til Øst - og Vestlandet

Tid for ny ferietur med bobil. Denne gang var første prioritet å besøke nær familie. Vi liker, som nevnt tidligere å kjøre korte etapper. Det gir oss mulighet til å utforske de stedene der vi overnatter litt nærmere. Første stopp denne gangen ble Dovrefjell (Hjerkinn) og Hageseter fjellstue og camping. Dennne plassen har jeg beskrevet i tidligere innlegg. Derfor ble det ikke så mange bilder nå. Vi fikk oss en fin kveldstur i god, frisk luft før vi gikk til sengs. 
Vi ble litt fasinert av ei campingvogn med fjernstyring (tyskere), som lekende lett ble manøvrert på plass. 
Neste formiddag gikk ferden videre sørover. Dagens mål var Mjøsa Ferie- og fritidssenter i Brumunddal. Det var regn på fjellet denne dagen, men det ble bedre jo lenger ned i Gudbrandsdalen i kom. Smoothie, beregnet på små barn passer godt som en oppkvikker i på turen. Bilvennlig måte å få i seg frukt på. Det falt ikke helt i smak hos gemalen, men jeg likte det. 
Da vi kjørte over Mjøsbrua, passerte den gamle hjuldamperen Skibladner forbi. I skrivende stund kan vi se den på tv (NRK1) hver kveld. Vi følger den på seilas rundt hele Mjøsa, med daglige stopp og kveldsunderholdning på direkten. Koselig. Campingplassen ligger i passende sykkelavstand fra der min søster bor. Etter som hun nettopp har flyttet dit, var det også vårt første besøk på denne campingen. Det viste seg å være en stor campingplass, vakkert plassert ved sjøkanten. Døgnplassene hadde ikke sjøutsikt, men var fint plassert. Alle fasiliteter i kort avstand fra der vi sto. Været var bra de dagene vi var der. Det ble både sykkeltur, hyggelig gjensyn med familie, utekos og vakre solnedganger.
Tid for å dra videre i retning Lærdal. Vi valgte å stoppe på Fagernes. Der er det mye fint å se på, og Fagernes Camping er også fin. Det ble en fin kjøretur i godt vær. Etter som vi kjører så korte etapper, kommer vi fram i tidlig på ettermiddagen. Det er ofte en stor fordel i den "verste" turistsesongen. Mange ledige plasser, og lett å finne et egnet sted å stå. Før kvelden var omme var det helt fullt på plassen. Det er blitt populært å campe med telt igjen. Alt fra bitte små fjelltelt til store hustelt. Noen har også teltet oppe på lasteplanet på bilen (se bilde). Vi så flere barnefamilier på tur med telt, flere med babyer. Det var markedsdager på Fagernes da vi var der. Tivoli, markedsboder og kveldsunderholdning. Vi spiste middag på en kafe i sentrum denne dagen. God mat og kaffe.
Tid for å flytte på seg igjen. I dag er Lærdal Ferie- og Fritidspark målet. Etter som vi har familie der også, har vi vært der flere ganger tidligere. Dog ikke så mange ganger med bobil. Gråvær og regn i lufta når vi nærmer oss målet. Likevel er det overveldene og vakker natur som omgir oss. Vi har GPS i bilen, men ingenting er som å sitte med NAF's veibok på fanget. Jeg liker godt å få med meg alle små steder vi passerer, og diverse andre detaljer. Geografi var et fag jeg var glad i på skolen, og som fortsatt fasinerer meg. Ikke så aller verst temperatur ved ankomst, men ingen sol i sikte. Det ble samvær med familien om ettermiddagen. Om kvelden spilte vi Kubb i hagen hos min niese. Veldig artig. 
Neste dag ble det en utrolig fin tur langs den gamle Kongevegen i dalen. Den går parallelt med den gamle riksvegen. Turen tok vel fire timer, med innlagt matpause. Traseen er ganske bratt på flere steder, så svetten rant til tider. Været passet akkurat til dagens formål. Litt sol, litt overskyet og god temperatur. Vi møtte flere som var ute og gikk, både nordmenn og utlendinger.
Campingplassen i Lærdal har alle fasiliteter, og er veldig populær. Det var fullt der hver kveld. 
Bildet over til venstre viser en nyrestaurert del av den gamle stien/vegen. Den ble ferdig i fjor. Jobben ble utført av sherpaer fra Nepal, og alt er gjort med håndmakt. Ingen maskiner ble brukt. Ganske imponerende. 
Steinblokken var ganske store. Hvis du ser godt på bildet, ser du to personer nederst i bakken. Det gir et lite inntrykk av dimensjonene, og hvor lang og bratt bakken er.
En formiddag ble brukt til rengjøring av bilen. Det samler seg mye støv og skitt i løpet av noen dager. Den snertne lille støvsugeren går på 12 volt, og er ganske effektiv. Etterpå ble en en sykkeltur rundt på Lærdalsøyri, med et besøk på kirkegården, smørbrød og kaffe på kafe, kjøp av lokal jordbær på torget, besøk i et lite galleri og litt fotografering. Om kvelden ble det felles middag på restauranten på campingen, med etterfølgende kaffe og jordbær i bobilen. Det regnet ute, og var ganske guffent.
Tid for å ta farvel med familien for denne gang. Bestemte oss for å kjøre over Sognefjellet. Først gjennom en 7 km lang tunnel, så en ferjetur på 15 minutter, før vi kjørte inn til Sogndal. Derfra fortsatte vi inn til Luster og Skjolden, før vi startet på stigningen opp til fjellet. Veien fra Sogndal og inn til Skjolden var veldig smal flere steder. Vi møtte et vogntog på det smaleste, og måtte lirke litt for å komme forbi. Opp mot fjellet var det også smal vei, men vi "slapp unna" med rygging, for å slippe forbi en annen større bil kun en gang. Vel oppe på fjellet ble vi enige om at det nok blir siste gang vi kjører bobil over Sognefjellet. Bortsett fra det, var denne etappen en fantastisk opplevelse. Det er så mye vakkert å oppleve på hele strekningen. Det var mange bobiler og biler med campingvogn å se på turen, både norske og utenlandske. Det er ikke umulig å kjøre der, bare litt utfordrende til tider syntes vi. 

I Lom hadde vi tenkt å finne overnattingsplass. Vi stoppet først i sentrum for å handle matvarer. Det "kokte" med folk (turister) der. Vi fant derfor ut at det kanskje var lurt å kjøre litt lenger for å lete etter overnatting. Etter at vi hadde passert Vågåvatnet dukket det opp en liten campingplass på høyre side av vegen, ved elva Otta. Der var det god plass og få biler. Plassen heter Holungsøy Camping, og ligger vakkert til ved elva. Gammelt sanitæranlegg, men rent. Også muligheter for tømming av do. I løpet av kvelden sto det til sammen 7-8 bobiler og et par campingvogner der. 
Klart for siste etappe på denne turen. Det ble en stopp på Otta for å handle litt, og spise lunsj på en koselig kafe. Så tok vi fatt på turen opp mot Dombås og Dovrefjell igjen. Det ble en kafferast i bilen etter at vi hadde passert fjellet. Et par timer senere kjørte vi inn i egen oppkjørsel, og var enige om at det hadde vært en opplevelsesrik og fin tur.
'
12 grader, overskyet og regn hjemme. Godt å kose seg inne med levende lys og varme på. Trøst i skrivende stund. Det er meldt sol og varmere vær i neste uke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar