torsdag 10. september 2015

To ukers tur i eget land

20. juli 2015
Dårlig sommervær gjorde at vi planla å kjøre dit godværet var. Det så ut til å være best i Sør Norge.  Vi la i vei med godt mot. Første stopp hadde vi på Hjerkinn, på Hageseter der vi også var innom i fjor. 
Vi startet oppholdet med middag i kafeen på Hageseter, etter at vi hadde funnet en plass til bilen. Deilige elgkarbonader, friske grønnsaker og poteter. Det ble tid til en kveldstur også, før vi roet oss ned i bilen for natta. Vi var ikke alene på plassen. Flere bobiler og campingvogner ankom utover kvelden.

21. julii
Vi liker å gå tur i fjellterreng, og håpet å få med oss en tur denne gangen også. Ikke godvær, men vi var godt kledt så tur ble det i vakkert fjellterreng neste dag.
Vi gikk etter Pilgrimsleden, en godt merket sti over fjellet. Selv om det regnet en del, og var ganske kaldt ble det en frisk og fin tur. Vi tok oss tid til en rast med matpakke og te også. 
Vel tilbake i bilen ble det behov for å tørke klær. Hele bilen ble tatt i bruk til det formålet før vi gikk og la oss.     

22. juli
Neste etappe gikk til Lillehammer. Vi liker korte etapper, slik at vi kommer fram tidlig på ettermiddagen til neste mål på ruta. Hvis vi kun skal være èn natt, får vi tid til å utforske nærområdet litt før dagen er omme.
Sannelig ble vi beæret med litt sol og varme også. Markise, bord og stoler kom på plass, og vi koste oss skikkelig med de livgivende solstrålene.


23. juli
Sola var borte, med temperaturen var ikke så verst. Vi bestemte oss for å gå en tur opp til sentrum av byen. Det er mange bratte bakker opp dit fra campingen. Men med gode sko, ryggsekker og nyinnkjøpte regnponchoer (kr. 39,-) fra Biltema , var vi godt utstyrt for turen.
Det ble lunsj med Cæsarsalat i Parkkafèen. Været var så bra at vi kunne sitte ute. Etter en rusletur i gågata, og et par nødvendige innkjøp begynte vi på hjemturen.
Regnet kom, og ponchonene ble brukt. De fungerte fint.

24. juli
Våknet til sol og godvær. tømming av do og påfylling av vann sto først på programmet etter frokost. Så ble det uteliv foran bilen i sola. Naboene i campingvogna foran oss, kom og slo av en prat. Et koselig par fra Kristiansand. De var på farten videre sørover. Vi valgte å ta fram syklene, og ta en tur til Strandtorget. Det ble en trivelig liten tur med innlagt lunsj. Handlet en stor bøtte og litt mat før vi syklet hjem igjen. Det ble innbakt torsk til middag og jordbær til dessert. Været var skiftende utover dagen, med litt regn og torden. Kvelden ble bra med en vakker solnedgang. Ikke mer en 17-18 grader, men for oss trøndere er det sommervær. Satt lenge ute med lys på bordet, da det mørknet. Merkbart mørkere om kveldene her, sammenlignet med hjemme.
25. juli
Ferden går videre.  Det er meldt mye regn på øst-og sørlandet i kveld og i morgen. Vi forandrer litt på planene, etter som langtidsvarselet ikke melder sommervær noen steder. Å kjøre etter godværet blir derfor skrinlagt. Vi får satse på opplevelser i stedet for bading os soling.  Setter kursen sør-vestover i første omgang.  Jevnaker og Hadeland Glassverk er  første mål.
Her har vi vært flere ganger tidligere, men det er lenge siden sist. Det var veldig mye folk der denne dagen, og vanskelig å finne parkeringsplass for vår store bil. Løsningen ble parkeringsplassen til COOP-butikken like ved. Litt skuffet over det vi så på Glassverket. Vi synes det er blitt litt for kommersialisert. Det har mistet mye av sin egenart.
Vaffelhuset var et koselig blikkfang.
Det samme var dette lokomotivet, som tiltrakk seg mange barn.

Veien videre går nå nordvestover i retning Gol. Vi kjørte fra det verste regnværet så det ut til. Kom fram til neste overnattingsted i oppholdsvær og vindstille. Vi valgte å overnatte på en liten campingplass ved elva, et stykke sør for Nesbyen. Husker ikke navnet på plassen. Fant ingen resepsjon eller noen ansvarlig da vi kom. Snakket med en tysk turist, som fortalte at eieren kommer etter hvert. Det er bare å finne seg en plass så lenge, sa hun. Og det gjorde vi. Fin gressmatte å stå på. Det var både telt, campingvogner og bobiler der samt noen fastplasser. Ruslet oss en tur rundt plassen og ned til elva før vi trakk innendørs. Veldig vakkert ved elva. Like før vi tenkte å ta natta dukket eieren opp. Hun hadde notisbok, skrev opp bilnummer og tok kontant betaling. Vi spurte etter kvittering, men det var ikke nødvendig sa hun? Hun hadde oversikt......! Ok, vi godtok det for èn overnatting. Hva gjør hun med gjester som ikke har kontanter for hånden? 

     

26. juli
I løpet av gårsdagen bestemte vi oss for å ha Lærdal som et mål i dag. Der har jeg familie som det er hyggelig å besøke. I tillegg har de en flott campingplass. Før vi dro fikk vi tømt doen vår på campingen. Helt ok tømmeplass.
Etter å ha passert Gol, kjørte vi over Hemsedalsfjellet. Ved kirka i Hemsedal sentrum var det en stor parkeringsplass. Der stoppet vi og spiste lunsj i bilen. Oppholdsvær, men ganske kaldt. Ferden over fjellet gikk uten problemer. Mye trafikk, gråvær og regn. 


Fjellet er vakkert i gråvær også. Hemsedalsfjellet er i så måte ikke noe unntak. 
Vel framme i Lærdal kom markise, teppe, bord og stoler på plass. I fjor var markisen et "must" på grunn av sola og varmen. I år er den mest blitt brukt til å holde regnet unna. Her regnet det ikke, men vi fryktet det ville komme ei skur. Det ble middag ute etter ankomst. I kveldinga ruslet vi bort til min niese, som bor 10 minutters gange unna. Der ble det kaffe på terrassen, med hjemmebakte boller og nyrørt jordbær. Koselig!
          
                       
                   
   
 27. juli
Våkner til sol og sommervarme. Dette kommer til å bli en fin dag. Godværet inspirerer oss til å starte dagen med lufting av sengetøy, vasking og støvsuging inni bilen. Så en rusletur til sentrum og lunsjsmørbrød på kafèen der.  Før middag gikk vi en tur i nærområdet og tok noen bilder. Etter middag hadde vi planlagt en tur med min niese og hennes eldste sønn. Først gikk vi langs Lærdalselva gjennom hele tettbebyggelsen, og opp til sykehuset.

                                  Derfra gikk vi en nok så bratt sti opp til en et lite grønt platå, som heter Øvre Vangen, 175 meter over havet. Med sola stekende rett i ryggen ble det fort varmt, men når det endelig er sommervarme tåler vi det. Utsikten er fantastisk utover det flate landskapet, med de mektige fjellene på alle sider. 
En velfortjent rast med kaffe og deilig lefsekling (en spesialitet fra distriktet, og veldig godt) var på sin plass da målet var nådd. 

28. juli
Sol i dag også, men det er ikke varmt. Allikevel deilig at sola skinner. Det er tid for å dra videre. Vi har sett oss ut Jølstraholmen camping ved enden av Jølstravatnet som mål i dag. Etter å ha pakket bilen og tømt nødvendige tanker, kjørte vi innom kirkegården (Hauge Kyrkje). Der ligger begge mine foreldre gravlagt, og et besøk dit er obligatorisk når vi er i Lærdal. Fergeleiet Fodnes/Mannheller er neste stopp. Kjørte rett ombord i ferga. Bra timing uten å ha sjekket avgangstidene. 
Denne etappen skulle vise seg å bli en fantastisk kjøretur, i nydelig vær gjennom mektig landskap.


Den vakre vestlandsnaturen viste seg fra sin flotteste side. I Fjærland hadde vi utsikt til en brearm av Jostedalsbreen. Elvevannet fra breen hadde en nydelig grønnfarge. Ved bremuseet ble tid for litt sightseeing og lunsj. Baguet fra kafeen  ble fortært ute i sola. Akkurat varmt nok til å sitte ute.Fra Fjærland fortsatte vi i retning Jølster. 
Ved vestenden av Jølstervatnet (Vassenden) ligger campingplassen på Jølstraholmen. Vi fant en fin, rolig plass ikke langt fra elva. Endelig var det vær for å sitte litt ute igjen. Her var plassene rammet inn med hekk, store og brede grusplasser. Da vi ankom så vi en blå slange som lå kveilet på sida av plassen vår. Vi tenkte ikke nevneverdig over hvorfor den var der. Ikke før vi fikk naboer på plassen ved siden av oss. Vi ble nysjerrige da de dro slangen på sin plass med seg rundt bilen og forsvant. Jeg lusket bort og spurte hva de brukte den til (uvitende som jeg/vi var)? Avløpsslange for gråvann/spillvann. Så smart! Vi monterte vår slange umiddelbart. Etter som vi også hadde ferskvannsslange plassen, var det bare å bruke vann. Det ble dusjing i bilen for begge to. Ikke noe i veien med sanitæranlegget på plassen, men har vi kjøpt bil med dusj så bruker vi den når vi kan. Herlig! På campingplassen var det både bensinstasjon, butikk og kafe/restaurant og veldig hyggelig vertskap. 


29. juli
Vi setter kursen for Florø, via Førde og videre til Naustdal. Akkurat hvor geitene dukket opp i veien husker jeg ikke, men et eller annet sted på denne strekningen var det.
i Naustdal ble det stopp for en kaffekopp. Vi fant en fin parkeringsplass rett ved sjøen. Der var det også en fin badestrand. Sol ja, men ikke varmt. Likevel så vi flere barn som badet. Er det sommer, så er det sommer! 
Det var flere morsomme skulpturer i parken like ved. Så fortsatte ferden mot Florø. Vi hadde blinket oss ut oss en campingplass like før sentrum. Men vi fant ikke noen merking, og måtte innom en bensinstasjon for å spørre. Jo da, campingen fantes. Vi hadde kjørt litt for langt. Veien fant vi, og den var veldig kronglete, og uten merking for campingplass. Vi stusset litt, og lurte på hva som møtte oss. Det så litt uferdig og uryddig ut i området. Vi fant etter hvert ut at den rette veien var under ombygging/utbygging, og det gjorde at vi kom inn "bakveien". Veldig få plasser for bobil her, men vi var heldige og fant en bra plass med panoramautsikt over sjøen. Campingen strakte seg over flere nivåer oppover berget ved sjøkanten. Det var satset mest på hytter her, men det så ut som de var i ferd med å anlegge flere plasser for bobil/campingvogn også. Sanitæranlegget så gammelt og slitt ut fra utsida. Vi benyttet det ikke, så jeg kan ikke si noe om standarden. Tømmestasjon for do hadde de ved innkjørselen, og den var ok. I resepsjonen ble vi mottatt av en polakk som ikke kunne norsk. For oss var det greit, men kanskje ikke optimalt på en norsk campingplass?


Det ble middag/sommermat i det fri. Temperaturen var fin og ettermiddagen ble tilbrakt ute. Om kvelden gikk vi oss en tur rundt plassen og småbåthavna, som ligger like ved.

30. juli
Neste dag ble det tid for byvandring. Skulpturen av kjærringa som sitter og venter på bussen(?), inspirerte den andre kjærringa til å herme etter. :-) Ikke så ulike kanskje?!!!

Kom over denne sykkelen utenfor en butikk i sentrum. Like bortenfor sto benken (og stolpen) med strikket trekk. Originalt!
Målet i dag er Ørsta. Fra Florø kjørte vi videre gjennom Svelgen. Der ligger Elkem Bremanger sitt smelteverk. Vi møtte flere store vogntog på denne strekningen. Går ut fra at de kom fra smelteverket. Her var det lange partier med veldig smal vei, og det gjorde ferden litt ekstra spennende.Det var så vidt vi kom forbi hverandre. 

Etter at vi passerte Svelgen ble veistandarden bedre, men nå steg det bratt oppover mot fjellterreng. Skydekket/tåka lå langt nedover fjellsidene, så det var ikke så mye å se etter hvert.
Elektrokjemisk industri trenger mye vannkraft (les elektrisitet), og denne kraftlinja gikk opp gjennom dalen. Regner med at den forsyner Elkem med strøm.


Kaffe og bolle med rosiner smaker nesten alltid godt. Denne utgaven var litt for lite stekt, og hadde for få rosiner etter min smak. Derfor deler jeg den i biter, i håp om å finne flere rosiner. Mannen syntes dette var en underlig måte å spise bolle på, og måtte ta et bilde av seansen.

Vel framme i Ørsta, installerte vi oss på Ørsta Camping. En ok camping, med veldig hyggelig eier. For det meste fastplasser og hytter her, men også plass for noen bobiler og campingvogner. Ok sanitæranlegg, og tømmeplass for do. Her fikk vi vasket og tørket klær også. Første gang vi prøvde tørketrommel! Det har vi ikke hjemme! Måtte ringe svigerdatter for å forsikre oss om av vi gjorde det riktig. :-) Etter som det var dårlig kletørk, tok vi ikke sjansen på å ta med våte klær på turen videre.
Om ettermiddagen tok vi en tur til sentrum. Der spiste vi middag og kikket oss litt rundt. I løpet av natta regnet det kraftig. Ikke koselig å våkne til bare søle og gråvær, +9,9 grader! 

31. juli
I dag har vi bestemt oss for å kjøre til Molde. Første stopp blir fergeleiet på Festøya. Akkurat for sen til en ferge, og neste er innstilt på grunn av tekniske problemer. Hva gjør vel det? Vi har jo bobil. Koser oss med kaffe og lefsekling fra Jølster. Etter en times tid kom vi oss ombord i ferga til Solavågen (Ålesund). Der kjørte vi innom en bobilbutikk for å kjøpe doposer av riktig type. Det ble så vi handlet litt mere også. Mange fristelser der. Turen fortsatte til Vestnes, der vi tok ferga over til Molde. Været bedret seg underveis. Det ble kaffe og pizza på overfarten. Etter hvert kommer sola fram igjen. Deilig. 
Kom til Kviltorp camping på tidlig ettermiddag. Her er det veldig fint å være. Nummererte grusplasser i vannkanten. Nytt og fint sanitæranlegg. Nesten fullt med bobiler/vogner om kvelden.1. august
Bestemte oss for en sykkeltur til sentrum i sola, + 18 grader! Kaldt i skyggen riktig nok, men der trenger vi jo ikke å oppholde oss. Vi besøkte et herskapshus med en vakker hage. Deretter ble det lunsj på Egon nede ved havna. 
                                    

                                               
På torget kom vi tilfeldigvis akkurat i tide til å få med oss vakker dans og sang. Vet ikke, men vi tror de var russiske. Et morsomt innslag var det i alle fall.
Denne vakre rosen vokste på campingplassen.
Neste natt er det slutt på godviljen til værgudene. Det regner hele natta, og det er grått og trist ute om morgenen. Kaldt er det også. Vi dropper planene om å besøke Atlanterhavsveien, og velger raskeste vei hjem. Skal vi besøke Atlanterhavsveien er utsikten det som betyr noe. Nå er det meldt gråvær, regn og tåke langs hele kysten. 
2. august
Vi setter kursen mot Sunndalsøra og Oppdal. Ufyselig vær. Det striregner hele veien. Tåka og skydekket ligger langt nedover fjellsidene. Det blir en kort kaffepause på Sunndaløra, i bilen. Gjennom styggværet skimter vi at det er vakkert her. En bra campingplass har de visst også. Et mål neste sommer kanskje?
Velger å overnatte på Trollheimsporten, et par mil vest for Oppdal. Kunne godt ha kjørt helt hjem, men vi har jo enda ei uke ferie. Derfor ingen hast. Ikke mer enn 5-6 grader her. Fin oppstillingsplass for bobiler m/strøm. Plass til 8 biler. Været letter utover kvelden, og vi får oss en frisk kveldstur. Votter, skjerf og ull pannebånd er nødvendig.
Bedre vær når vi våkner neste morgen. Fortsatt kaldt (10 gr), men sola beærer oss med sitt nærvær.

3. august
Siste etappe før vi er hjemme. Planlegger en stopp på Oppdal for å handle mat og diverse annet vi trenger.


Svinger inn i vår egen innkjørsel tidlig på ettermiddagen.
Vi er enige om at det har vært en opplevelsesrik og fin tur. .-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar