torsdag 5. september 2019

Endelig en Rørostur

Det var omtrent akkurat ett år siden forrige tur til Røros, og det var regn i lufta da vi dro hjemmefra. 
En liten bytur for å spise middag ble det om ettermiddagen. Tok også turen innom et kunstgalleri. Der var både Pushwagner, Håkon Bleken, Håkon Gullvåg og Øystein Dolmen med flere representert med sine kunstverk. Fem biler sto på plassen om natta. Sesongens kaldeste natt så langt.  Temperaturen krøp så vidt under null. Med webasto varmesystem og i tillegg varme i golvet ble det raskt godt og varmt i bilen. Bobilplassen, drevet av Røros Idrettslag ligger rett ved idrettsanlegget og fotballbanene. Der var det flere kamper første kveld.Neste morgen startet med sol og lettskyet vær. Perfekt for byvandring. Det er alltid mye interessant å oppleve på Røros. Denne gangen oppdaget vi en nyåpnet butikk/galleri, Lille Røros. 

Ellers vandret vi rundt og så på bygninger og folk i godværet. Bergstaden Zir (kirka) er alltid et yndet fotoobjekt. Folksomt utenfor der. Mange hadde fått med seg guidet omvisning.

Det gir en egen følelse å gå rundt mellom de gamle husrekkene på Røros. I de alle fleste husene bor det folk, også i dag. 
Det er spennende å tenke tilbake på den tida gruvedriften var på sitt mest aktive. Gjennom Johan Falkbergets bøker og andre kilder har vi fått kunnskap om den tida. Det var stor forskjell på fattig og rik. Mange sultet, og det var et hardt liv for gruvearbeiderne og deres familier. Ofte mange munner å mette, i kalde hus med liten plass. Alle familier var pålagt å gå i kirka hver søndag. Manglet det noen kunne det vanke straff. De dårligste plassene, øverst oppe i kirka var forbeholdt de fattigste. 


Slagghaugene ligger der som et evig minne om gruvetida. De er vernet. Det samme er husene.
Husene på bildet under, nærmest slagghaugene er nok der de fattigste bodde. Bitte små hus i tømmer.
Rørosingene er veldig flinke til å pynte utenfor husene sine. Ei gammel veske og ei bukse, dyppet i sement er blitt fine blomsterpotter.

Det finnes mange unike, eksklusive butikker på Røros. Blant annet klesbutikker du ikke finner maken til andre steder. Gater og veiter, eller veter som det heter på Røros har morsomme navn.
På den nye butikken, Lille Røros kjøpte jeg et lite serveringsbrett. Akkurat passe stort til å ha i bobilen. Motivet er malt av butikkinnehaveren. Ett av mange kjente Rørosmotiv. Kaffistuggu må vi innom når vi er i Bergstaden Røros. Der har de veldig god mat. Denne gangen ble det kyllingsalat med blant annet honningsaus. 
I morges våknet vi til gråvær, regn og fem grader. Vi var en av åtte biler i natt. Vi hadde i alle fall planlagt å kjøre hjem i dag. Føler oss heldige som hadde fint vær den ene dagen vi skulle utforske Røros. Vi passerte en liten reinflokk, rett ved veien på Glåmos. Et trivelig syn.
Fortsatt regn, og åtte grader da vi kom hjem. Da var det godt å fyre i ovnen og kose seg innendørs.
Det meldes om varmere vær og sol over helga. Kanskje det blir en ny tur da?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar