søndag 2. august 2020

Uforglemmelige dager Namdalsdeid - Flatanger

Vi har hatt noen fantastiske dager nord i fylket vårt, Trøndelag. Turen gikk på E-6 til Steinkjer, før vi tok av videre nordvestover til Namdalseid. Der valgte vi å stoppe på Holmset Camping, en «perle» av en plass ved Øysterelva. Eieren har virkelig lagt til rette for et godt opphold for sine gjester. Rent, pent og ryddig over alt både ute og inne. 
Ved elvebredden var det satt ut gode stoler, og grill. I tillegg flere hengekøyer mellom trærne. Strøm og ladestasjon for telefoner tilgjengelig på teltplassen også.  To gapahuker, med bålplasser var det der, og gratis ved i vedskjulet på gården. Fiskekort fikk man kjøpe i resepsjonen. Det var pyntet med blomster rundt omkring, og en koselig tursti fantes rett over veien.
Praktisk tømmestasjon for do og gråvann var etablert, og et nytt og ett eldre sanitæranlegg. Det nye var bygget av containere. Fin gjenbruk. 
Underlig at det ikke var fullt på plassen om kvelden, syntes vi. 
Snakket litt med eieren om det. Han tror kanskje nordmenn, som det jo har vært mest av i år, krever flere fasiliteter i umiddelbar nærhet? Så som utesteder, butikker og annet. Er vi for bortskjemte? Vi hadde en dansk og en tysk bil ved siden av oss. De danske ga uttrykk for at dette var den beste campingplassen (av 36) de hadde besøkt så langt i Norge. 
Neste dag gikk turen videre mot kysten. Vi hadde sett oss ut Flatanger som mål. Der har vi ikke vært tidligere. Litt spente på veistandarden var vi, men ble positivt overrasket over både standard og bredde. Det ble selvfølgelig smalere, dess nærmere havgapet vi kom, men fint hele veien. Litt tilfeldigheter gjorde at vi stoppet på Kvaløysæter camping og hytteutleie. Prøvde Flatanger Camping først, men den lå ikke langt nok ut mot havet for oss. Kvaløysæter har nylig fått nye drivere. En ung, trivelig familie med pågangsmot. Plassen trenger oppgradering, og det er de i gang med. Da er det viktig at folk kjenner sin besøkelsestid og bruker plassen. Den er delvis selvbetjent, og det fungerte fint. Flottere omgivelser enn her ute skal du lete lenge etter. Fisking i havet, padling mellom små og store øyer og skjær, sykkelturer langs rolige veier eller fine fjellturer. Det er bare å velge det du liker best. 
Vi valgte turer til fots på svabergene og opp i høyden. Det varme sommerværet satte en ekstra spiss på opplevelsene våre disse to døgnene. Noe så vakkert og overveldende som dette har vi ikke opplevd tidligere. Å sitte på en fjelltopp og skue utover øyriket og havet var ubeskrivelig fint. Snakk om å føle seg «on top of the world». 
På fjellturen møtte vi en dame som var oppvokst på stedet. Hun ga oss spennende informasjon om historien til stedet, bakover i tid. Havet og båt var måten å forflytte seg på i gammel tid. Da bodde det mest folk på den største øya, Kvaløya og butikken/handelsstedet befant seg på ei lita øy lenger ut. Husdyrene ble sendt til fastlandet på beite om sommeren, der de hadde seterdrift. Derav navnet Kvaløysæter. I dag er begge disse øyene avfolket, men et sjøhus står igjen der handelsstedet var. Nå bor folk på fastlandet og bruker veien som hovedferdselsåre. Det er vel det samme som har skjedd de fleste andre steder ut mot havet. Tenk om vi kunne skrudd tida tilbake, og fått oppleve en dag slik livet var i gammel tid. Helt sikkert strevsomt og tungt, men fasinerende for et såkalt moderne menneske.
Denne turen kommer vi nok ikke til å glemme.

På hjemturen var det sol og fint vær. I Steinkjer har de laget en egen bybadestrand. Der var det yrende liv. Bildet nedenfor er tatt på tur nordover. Da var det gråvær. Ellers hadde vi godvær på hjemturen også. Det ble en kort stopp på Sjøåsen, Namdalseid for en kopp kaffe og litt mat. 
Vel hjemme har vi nå hatt noen dager med heftig regn og gråvær. Værmeldinga for kommende dager er god, så det blir kanskje en ny tur snart?Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar