torsdag 28. juli 2022

Ni døgn på tur i juli.

 
Første overnatting ble på Vollheim camping i Gudbrandsdalen, mellom Dombås og Otta. En liten og hyggelig camping ved elva. Campingen har fått nye drivere i år. Et trivelig par fra Nederland. De hadde vært i Norge i kun fem måneder, og snakket allerede brukbart norsk. Imponerende. Plassen har sanitæranlegg av eldre dato, men det var rent og fint der.


Vi koste oss med spekemat og salat utenfor bilen om ettermiddagen. 

Gudbrandsdalslågen fotografert ved Sjoa. Der er det stor vannføring og et populært område for raftere. Vi så ingen på elva akkurat da vi passerte.

Turen gikk videre gjennom Heidalen og over Valdresflya. Det var overskyet og regntungt denne dagen, men et gløtt av sol viste seg da vi passerte Besseggen. Bakerst til høyre i bildet.

Sauer og geiter er det vanlig å møte på i dette området. Denne gangen var det sauene som hadde god tid, der de vandret midt i veien.


Vi har kjørt gjennom dette området i mai/juni, med høye brøytekanter på sidene. Nå var det skydekket som hang lavt over oss, og regnet som plasket ned. 

Da vi nærmet oss Beitostølen var det nesten trafikkaos. Midt i fellesferien er det kanskje ikke annet å vente? Derfor fortsatte vi videre, uten å stoppe der denne gangen. Vi valgte å kjøre til Fagernes Camping. Der har vi vært flere ganger tidligere. En flott, stor campingplass med god logistikk og fasiliteter. Vi fant en fin plass, i et rolig hjørne av området. Sola kom fram, og været ble fint.

Ô
Fint å gå eller sykle fra campingen og bort til sentrum av Fagernes. Det går en koselig gangvei fra campingen, langs vannet. På kjøpesenteret der finnes en kafè, med god mat. Der spiste vi lunsj en av dagene.
Rikt fugleliv og badeliv i sjøkanten, hele veien fra sentrum og bort langs campingen.

Rett utenfor gjerdet til campingplassen ligger Valdres Folkemuseum. Der har vi ikke vært tidligere. Denne gangen tok vi oss tid til det. Det angrer vi ikke på. Virkelig verdt et besøk.


Eu-bunad sto det på et skilt ved denne drakten. Bak på skjørtet var ringen med gule stjerner brodert (Eu-flagget).

Detaljer fra et hodeplagg til bunad.

Et helt rom var viet til historien om langeleiken.

En konservator satt dypt konsentrert og skrapte forsiktig på et hjørneskap.

Dette lille huset var gitt i gave, fra etter etterkommerne av de som bygde og bodde i det. De hadde emigrert fra Valdres til USA i sin tid.

Innerst på museumsområdet fant vi ei lita gul stue, der de serverte lapper (sveler) og hjemmelaget geitost, syltetøy og rømme. Osten hadde den unge damen, som serverte oss ystet på ei seter dagen før. Her kostet maten ikke noe i utgangspunktet. Det var dog mulig å Vippse (eller legge igjen kontanter) til de som sto bak prosjektet. Det gjorde vi selvfølgelig.


Blant gamle uthus og løer gikk det husdyr på beite. Høner hilste vi også på. Etter rundturen ble det lunsj i kafèen i hovedhuset. En frisk lemonade ble valgt som følge til maten.

Fra museumsområdet fant jeg dette vakre fotomotivet.

 Veien videre gikk fra Fagernes via Dokka og Gjøvik til Lillehammer. 
Dette motivet dukket opp langs veien.

Lillehammer Camping ved Mjøsa ble neste overnattingssted.

Været fortsatte å vise seg fra godsida. Påfølgende dag ble det sykkeltur opp til sentrum av Lillehammer. Det vil si, vi gikk med syklene opp bratte bakker til byen og trillet rask hjem igjen etterpå. Til orientering: Vi har ikke el-sykler.
Det viste seg å være tettpakket med folk (turister) i gågata, så den holdt vi oss unna. Vi tok turen opp til Maihaugen, og spiste lunsj der. På Maihaugen har vi vært to ganger tidligere, så denne gangen ble det kun lunsjstopp.

I den vakre parken i sentrum ble det ispause.

Fra Lillehammer fortsatte vi opp Gudbrandsdalen igjen, og valgte å stoppe på Toftemo Turiststasjon, litt sør for Dombås. Et kjent og kjært sted for oss. Vi har overnattet der mange ganger. Her er det fine turstier på motsatt side av elva. Det benyttet vi oss av denne gangen også. På Toftemo finnes det et oppvarmet utendørs basseng og en hyggelig kafè, med veldig god mat. Vi har til gode å prøve bassenget ennå, men det er veldig populært for barnefamilier spesielt.


Glamping er blitt så populært. På Toftemo finnes flere, store telt til formålet. De er fint innredet, med alt man måtte trenge for en overnatting.

Etter to netter på Toftemo kjørte vi siste etappe nordover neste dag.
Konklusjon: Nok en opplevelsesrik og fin tur.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Fire fine døgn på Hauganfjæra

Tidlig i august ble det fire fine døgn på Hauganfjæra Camping og Frosta. Det ble flere nydelige turer langs den vakre Frostastien, både på s...