torsdag 28. august 2014

Kystriksvegen Trøndelag-Nordland

13. juli
Turen startet med nydelig vær, 30 grader. Første dagen kjørte vi hjemmefra til Namsos. Fra Steinkjer valgte vi Kystriksvegen. Vakker natur hele veien. Godværet satte en ekstra spiss på opplevelsen. 
To netter på Namsos Camping. Første kvelden ble det bading for noen av oss. En organisert og fin plass, med bra sanitæranlegg og tømmemuligheter for do og gråvann. Rett ved siden av campingen ligger Namsos flyplass. Ikke så mange fly landet og tok av i døgnet, men morsomt å se på.
På campingen møtte vi eldste sønn og venner, som var på vei i samme retning med telt og hunden Harrry. 
Her fikk vi prøvd vår nye grill. En liten og nett sak, kjøpt hos bobilforhandleren. Den bruker en kokosbrikett som brennstoff. Brenner lenge, godt og lager lite røyk/lukt. Grillen blir ikke varm på undersida og sidene. Kan derfor trygt stå på bordet under grillingen. Under den svarte grillplata/stekeplata var det plass til potetbåter og grønnsaker langs kanten, i et eget rom. De ble saftige og gode av krafta som sivet ned fra kjøttet. 

15. juli 
Dro videre i retning Brønnøysund. Varmt og godt vær fortsatt. Vår aller første fergetur med bobilen ble strekningen Lund/Hofles. Naturen blir bare mer og mer vakker, jo lenger nord vi kommer. Været endret seg riktig nok, og det ble regn etter hvert. Neste overnatting for oss ble Svaberget Camping på Bindalseidet. En liten camping, inne i ei bukt. På grunn av regnet og myriader av knott, ble det mest inneliv om kvelden. Knotten var så små, at den kom inn gjennom myggnettingen. Ingen velkommen gjest, så vi måtte skalke alle luker. Tok sjansen på å ha takluka åpen om natta. Håpet knotten la seg tidlig? Det gikk bra. :-)

16. juli
Etter en natt med mye regn, fortsatte vi videre mot fergeleiet Holm/Vennesund. Første bil i fergekøen. Regn og gråvær, Fikk ikke se den vakre naturen på sitt beste, men vakkert var det uansett.  Kjempegode sveler og kaffe på ferga.

I Brønnøysund valgte vi å overnatte på en stor grusparkering i sentrum, med utsikt til hurtigruteleia. Fant ikke bobilparkeringen vi hadde hørt om på forhånd, men vi var mange som sto her om natta. I ettertid fant vi ut at bobilparkeringen midlertidig var stengt, på grunn av ombygging.
Helgeland Rootsfestival foregikk rett bak parkeringen, med "dunk-dunk musikk" til midnatt. Ikke akkurat vår type musikk. :-) 
Vakre omgivelser i Brønnøysund også. Om ettermiddag ble det handletur til sentrum, med innlagt bespisning. Fikk også tid til en fin kveldstur gjennom sentrum og langs kaia der hurtigruta lå. Traff en hyggelig dame, som syntes vi burde besøke øya Vega når vi var så nære. Vurderte det, men valgte å dra til Torghatten i stedet neste dag.

Utsikten der vi overnattet. Dette er hurtigruteleia. Vi var dessverre ikke der da den passerte.

17.juli 
Kom oss avgårde i rett tid fra Brønnøysund. Fant en fin tømmestasjon for do og gråvann på nordsida av Brønnøysund, ved en Statoilstasjon. Der var det også en trivelig parkeringsplass hvor det sto flere bobiler. Litt borgjemt, så vi så den ikke da vi kom kjørende inn til sentrum i går. 
Godværet er på vei tilbake, og sola skinner når vi kjører ut til Torghatten. Ikke mer enn et par mil denne dagen, men Torghatten vil vi ha god tid til å se og bestige. Derfor blir neste overnatting på Torghatten camping.
En super campingplass med alle fasiliteter, og for en beliggenhet! Så hvorfor ikke bli her ei stund? Nydelig badeplass her, laget til som en liten lagune. Trygt og fint for barn å bade her.
God restaurant på plassen. Vi valgte å spise der to dager. Ikke billig, men godt! Noe må man unne seg i ferien. :-) Vi drakk Nordlandsøl til maten. Det falt i smak hos oss begge. 
Rundt Torghatten, i alle fall deler av den var det en fin tursti/vei. Vi bestemte oss for å prøve den om ettermiddagen. Sørgående hurtigrute, Richard With passerte oss ganske nære land.  Det var en god del biler, vogner og telt på plassen, men langt fra fullt.
Varm kakao fra vår nye kaffemaskin smakte godt om kvelden, sammen med litt kortspill. Leveggen ble satt opp, og det ble plass til litt kletørk.
18.juli
Planen var å rekognosere litt før vi la i vei opp til hullet. Resultatet ble at vi gikk helt opp med en gang. Bratt og kronglete, men lagt til rette med en del "trappetrinn" m.m. underveis. Ble svett før vi kom opp. 
 Hullet var mye mer imponerende og stort, enn jeg hadde forestilt meg.  

Kong Olav og kronprins Harald har også vært her, så vi er i godt selskap.
Vi valgte å gå gjennom hullet og ned på baksida (sørsida). Ikke så tilrettelagt sti der, men vi kom oss ned. Bratt og ulendt var det i alle fall. En fantastisk utsikt på begge sider, til tross for at det var litt tåkete og grått.
Denne dagen var et av høydepunktene på ferieturen.
Tv'n i bilen har ikke virket på flere dager. Fant til slutt ut, etter en del om og men at det var sikringen i 12-voltspluggen som hadde gått. Jakten på ny sikring starter i morra. 
Ingen krise å være uten tv. Vi leste, hørte på radio, spilte kort og strikket (jeg).

19. juli
Pakket og dro i retning Sandnessjøen. Ubeskrivelig og vakker natur hele veien nordover, langs kystriksvegen. God veistandard og mektige opplevelser. To fergeturer før Sandnessjøen, en kort og en lang. Horn/Andalsvåg og Forvik/Vevelstad. Vi har kun positive erfaringer med bobil og ferger så langt. Det koster en del ja, men når vi har valgt så lang bil, over 7 meter må vi finne oss i å betale. Litt rart synes vi allikevel at det er, når en bil med lang campingvogn, mye lenger en vår ekvipasje  reiser adskillig rimeligere enn oss. 

Fjellene De syv søstre i sikte. Et fantastisk vær, som sto oss bi på hele turen bortsett fra vel ett døgn.
Vel fram på Sandnessjøen camping, som også ligger kloss inntil flysplassen der. Det forstyrret oss ikke. Kun interessant med flyene som landet og tok av i ny og ne. De syv søstre troner i bakgrunnen. Ok fasiliteter her også. Fint sanitæranlegg og muligheter for dotømming. Bobilplassene var ikke så mange. Og de fleste var på noenlunde flate svaberg. Vi fant oss en ganske flat plass, med panoramautsikt mot øyriket utenfor, nærmest var Dønna med fjellet Dønnamannenen.  
 
Midnattsol ( såvidt) over Dønna. Sola gikk ned akkurat rundt midnatt. 
Her ble vi i to netter. På dag to tok vi fram syklene og dro avgårde på måfå. En flott tur ble det, med en avstikker innom foten av en av De syv søstre. Det var veldig varmt denne dagen, så tanken på en spassertur opp mot fjellet fristet ikke. Vi holdt oss til syklene, og beundret naturen fra sykkelsetet. Vi hadde godt utsyn opp mot de bratte fjellsidene. Husbonden tok en rask avkjøling i sjøen, da vi kom tilbake. Jeg lot det bli med litt vassing. Det var ikke varmt i sjøen, langt i fra!
I kveldinga vandret vi opp til sanitæranlegget, der vi fikk dusjet og vasket oss skikkelig. Herlig etter en veldig varm og begivenhetsrik dag.

21.juli
Pakket, tømte do m.m., og satte kursen nordøstover. Etter Sandnessjøen, der vi fikk kjøpt sikringer til 12-voltspluggen, kjørte vi over Helgelandsbrua, et mektig byggverk.
 
Kjørte gjennom vakre Leirfjord på vår vei mot Nesna. Tenk å være så heldige å ha dette nydelige været hver eneste dag. Utrolig!

Tok ferga Levang/Nesna og dro videre østover mot Mo i Rana. Fristende å kjøre videre nordover langs kystriksvegen, men vi liker gjerne å være et par døgn på hvert sted. Etter som vi har kun 14 dager til disposisjon denne gangen, forlot vi Kystriksvegen her. 
Snart framme på Nesna, som ligger der på en flate omringet av høye fjell.
Vi synes bilen vår er stor og lang, men den forrsvinner nesten bak den store i forgrunnen. :-)
Målet vårt i dag er Mo i Rana, som ligger innerst i en fjord, med høye fjell på alle kanter. På en utkjørsel, på fjellet mellom Nesna og Utskarpen tok vi en pause. Hadde fått et tips fra en lokalkjent dame, om at akkurat her var det fantastisk utsikt i alle retninger. Jeg tok med foroapparatet og klatret opp på et utkikspunkt, på motsatt side av vegen. Der vi parkerte var det ingen utsikt, så man må være lokalkjent for å vite om denne plassen. Det som møtte meg tok nesten pusten fra meg. Det er vanskelig å få fram alt på noen bilder, men du verden for et utsyn jeg fikk.
 
På bildet over og under kan du se ut i havet mot øyene Træna og Lovund.
På bildet under er utsikten østover, inn fjorden mot Mo i Rana.
Etter ankomst Mo i Rana, peilet vi oss inn på Mo i Rana camping. Den ligger på ei slette nede ved elva, litt inneklemt, men fint med elva som flyter stille forbi.  Det var flere som badet i elva.
Flust opp med ledige plasser da vi kom. Fint sanitæranlegg, og veldig fint anlegg for tømming av do og gråvann.
Vi var helt utslitte av varmen da vi ankom plassen. Glemte å stoppe for å kjøpe mer mat. For langt å gå til butikk i varmen, og vi orket ikke tanken på å sykle. Middag ble det allikevel. Hadde to egg, to poteter, en ribbebit, litt pølse, agurk og paprika. Til sammen ble dette riktig så godt. Den siste ølboksen gikk med ved ankomst, men kaldt vann duger godt det også.  Varmen var nesten kvelende på plassen, men vi klaget ikke vi. Godvær og varme er vanligvis mangelvare for trøndere om sommeren, så vi koste oss. 
Markisen har vært god å ha i sommer. Med alt godværet og varmen, ville det vært nesten umulig å oppholde seg utenfor bilen uten beskyttelse for sola Tenk det! 
Det er ikke alle steder vi får inn gode nok tv-signaler. Derfor er mange kvelder tv-frie. Ikke så dumt det. Har ikke savnet tv'n nevneverdig. Vi har hver vår Ipad med og lesestoff nok, så vi får tida til å gå. Natta ble veldig varm. Sov med et dynetrekk over oss. 

22. juli
Frokost ute før vi kjørte innom sentrum en tur. Fant en stor og fin parkeringsplass ved jernbanestasjonen, der det kostet  kr.18  for å stå parkert i ett døgn!
Husbonden fant en frisør, og fikk klippet håret. Vi handlet litt, og spiste en god lunsj på en veldig fin og trendy kafè. Nå vender vi nesen sørvoer langs E6, denne gang mot Mosjøen. Varmen gjorde at vi syntes det var langt nok å kjøre til Mosjøen Camping. Der fant vi en fin, skyggefull plass med egen terrasse og levegg. Var litt dyrere enn de andre plassene, men verdt prisen.


I dag ble det Fjordlandmiddag (biffsnadder). Gikk oss en fin kveldstur i nærområdet. Fant ut at vår bobilleverandør har butikk like ved campingen. Den ble målet neste morgen. Trengte nye "godlukt"-poser til doen blant annet. 
Bra sanitæranlegg, også på denne campingen. Vet ikke om de hadde dotømmeplass?
I og med at vi har både dusj og toalett i bilen, har vi ikke  benyttet sanitæranleggene på alle stedene vi har vært. Vi har ganske stor vanntank og brukbart med varmvann.  Nok til at vi kan ta en rask dusj begge to, uten at vannet blir kaldt. Kjøleskapet i bilen er rommelig og stort. Det er gull verdt. Nok plass til kald drikke og maten vi trenger. En liten fryser har vi også. Isbiter, et ekstra brød og litt til fikk plass der.
Det ble mange, gode måltider i og utenfor bilen. Grove pølser, fløtegratinerte poteter og frisk salat er godt. Melon til dessert. Rømmegrøt og spekemat er heller ikke så verst. Vi er flinke til å kose oss.
23.juli
Fikk ordnet det vi skulle på Bobilbutikken, etter frokost. Så la vi i vei mot Snåsa. Det gode været står oss bi, men fryktelig varmt å kjøre med sola stekende rett på frontruta. Vakker natur også i innlandet.
Lunsjen spiste vi på en rasteplass, i bilen. Det var så mye klegg der at det var umulig å sitte ute.
Vi kom fram til Snåsa Hotell og camping tidlig på ettermiddagen. En liten campingplass, ved nordenden av Snåsavatnet. Veldig fin gressmatte å stå på. Vi var eneste bobil på plassen da vi kom. I løpet av ettermiddagen/kvelden kom det to bobiler til og et par telt. Sanitæranlegget her var veldig gammelt og slitt, men rent. Ingen tømmemuligheter, men strøm var det.
Vi ruslet bort for å dusje om ettermiddagen, men oppdaget at vi måtte inn på hotellet for å kjøpe poletter først. Det orket vi ikke, varme og slitne som vi var. Derfor ruslet vi tilbake til bilen og dusjet der. Bra luksus ja!
24. juli
Sent i går kveld kom det to to biler og med to store telt. Det viste seg å være to voksne menn og åtte barnevernsgutter på ferietur. Vi kom i snakk med noen av dem før vi dro.Trivelige gutter i 10-12årsalderen. Et par av dem var veldig pratsomme og kontaktsøkende. De hadde vært ved kysten,  på fisketur før de kom hit. Nå skulle de blant annet spille paintball. 
Etter pakking satte vi kursen videre sørover langs Snåsavatnet. Målet i dag er Levanger camping. Der har vi vært en gang tidligere, og vi likte oss godt der.
Kjører i vakker innlandsnatur og ikke fullt så varmt som tidligere, men sola skinner.
Mange av bildene er tatt under kjøring, gjennom bilvinduet. Ikke alle er like bra, dessverre.
Turen gikk gjennom Steinkjer, og videre mot Levanger. 
Ankom Levanger camping tidlig på ettermiddagen. Bevilget oss en kald øl, under markisen før middag. Handlet mat på vei hit, og i dag blir det grilling igjen. En stund siden sist nå. Det ble ytrefilet av svin, potetsalat og grønn salat. Jordbær til dessert. En dukkert i sjøen ble det sannelig også. Fin badetemperatur her. Satt lenge ute om kvelden.
25.juli 
Like fin dag i dag. Frokost ute. Spassertur til sentrum langs Kirkegata. På tilbaketuren valgte vi Strandpromenaden. Så fortsatte vi i motsatt retning, gjennom det fine frimområdet langs sjøen. Vi endte opp på Magneten kjøpesenter, som ligger i enden av friområdet. Her ble det lunsj, Cæsarsalat på spisestedet Jordbærpikene. Ettermiddagen og kveldlen tilbrakte vi ute, under markisen. Satt ute til midnatt. En nydelig kveld. Måtte ha på lang bukse og en jakke etter hvert, men en deilig kveld var det. Levanger camping har jeg skrevet litt om i et tidliger innlegg. Kan gjenta at det også her er fint sanitæranlegg, og tømmestasjon for do og gråvann. Her har vi alt vi trenger, og mere til i umiddelbar nærhet. Dette er et ypperlig område å sykle i, så neste gang blir syklene tatt fram.

26.juli
Overskyet og litt tåke fra morgenen av. Blir nok en fin dag i dag også. Pakker for siste etappe. Ikke mange mil igjen herfra. Vi gleder oss til å komme hjem og treffe barnebarna, og resten av familien inklusive hunder.
Vi er enige om at turen har vært over all forventning. Vi er stappfulle av positive opplevelser. Gleder oss allerde til neste tur, som blir om 14 dager.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar