mandag 30. juni 2014

Litt i Norge og litt i Sverige - juni 2014Turen startet med grått og kaldt vær. Gledet oss til å kjøre sør-østover til varmere og bedre vær.

Hadde en kort stopp på en fin rasteplass på vei til fjellet. Første lengre stopp ble Røros, der vi spiste midddag (buffet) på Domuskafeen. Veldig god mat. Kan anbefales. Men det var isende kaldt ute. Godt å komme seg tilbake til bilen etter pausen. Fint å parkere med bobil ved jernbanestasjonen.
Røros er et sted vi besøker ganske ofte, sommer som vinter. Vi liker oss godt og synes naturen er fin, både til fotturer i sommerhalvåret og skiturer om vinteren. Det finnes flere fine butikker og gode håndverkere der, med unike produkter. Alle vel verdt et besøk.
Denne gangen ble det kun en snarvisitt, men vi kommer garantert tilbake. Med eller uten bobil. De fleste bildene i dette innlegget er knipset med Ipad'en, i nærheten av bilen. Har lastet opp noen få fra fotoapparatet. Derfor har jeg supplert med bilder fra nettet.
 

 Drevsjø Camping


Vi kjørte videre via Os til sørenden av Femunden, og Drevsjø med Drevsjø Camping. Veien fra Os var grei, men noe humpete. Det merkes godt i bobil fant vi ut. Det er mange lyder å forholde seg til. Stort lydrom å venne seg til. Vi ble etter hvert veldig flinke til å plassere/feste ting, slik at det laget minst mulig lyd. 
En grei, liten campingplass, fint sanitæranlegg. Kaldt og guffent gråvær. Kledde godt på oss, og gikk en fin kveldstur i sjøkanten før vi tok natta.
En hare satt rett utenfor bilen, da vi kikket ut neste morgen. Koselig. Rakk ikke å ta bilde av den før den var borte.


Gjennom Engerdal og Trysil

Etter hvert som vi beveget oss sørover gjennom Engerdal, ble været betraktelig bedre. Sola kom fram, og temperaturen steg. Det er mye vakkert å se på en slik tur. Vanskelig å formidle alt her, men et lite inntrykk får du ved å se på bildene. 
Dette var vårt første besøk i Trysil. Bare en kort stopp der denne gangen. 

Ikke alltid like lett å finne attraktive plasser å stoppe/raste. Store parkeringsplasser/åpne plasser blir ofte løsningen. Det er jo ikke noe problem. Vi har alt vi trenger i bilen, men det er ikke alle slike plasser som har like pene omgivelser.

Sysselbäkk

Sør for Sysselbäkk, på svensk side fant vi denne idylliske plassen. En vakker kirke i vakre omgivelser. Området rundt kirka var meget godt vedlikeholdt, med nyklipte plener, rent og fint. Noe vi ikke kan si om alle tilsvarende steder i Norge. Vi passerte flere ustelte kirkegårder på vår ferd langs veien i Norge. På  plassen utenfor kirkemuren her, tok vi en kaffestopp. Nydelig utsikt mot skibakker i åssida midt i mot. Deretter gikk ferden videre mot tettstedet Sunne ved Frykensjöen. Der hadde vi sett oss ut en campingplass, Sunne Swecamp Kolsnäs.


Sunne Swecamp Kolsnäs

Bildene av campingplassen (over)
er lånt fra nettet.


Dette viste seg å være en stor campingplass. I ene enden var det et badeland, som sikkert er et eldorado for barn og unge. Vi besøkte ikke badelandet denne gangen. Det var mange "fastboende" på campingen. Flere av dem var nordmenn. Da vi var der var det ganske stille, og ikke mange fastboende "hjemme".
En god del bobiler rundt omkring på plassen, men veldig rolig og stille. Vi fikk plass helt i sjøkanten. Den kostet noen få kroner mer, men det var verdt prisen. Her var det store plasser, merket med støpte nummerplater i gresset. God plass mellom hver bil.
Etter som vi hadde investert i sammenleggbare sykler før turen, måtte de prøves her. Nesten flatt, og lett å sykle. Vi bodde her i fire netter, og det ble flere fine sykkelturer. Ikke mer enn 1-2 km inn til sentrum av Sunne. Der var der veldig koselig. Vakkert ved elva som rant gjennom sentrum. Imponert over hvor rent og pent det var over alt.
I motsatt retning (sørover), var det ikke mer enn 2-3 km til Rotnerosparken (herregård). Den er virkelig verdt et besøk. Vi har vært der tidligere også, en gang rundt 1980.

Vi både filmet og tok bilder i parken.
Disse har jeg ikke tilgjengelig på PC'n ennå. De tre ovenstående bildene har jeg derfor lånt fra nettet.

Selma Lagerlöfs hjem, "Mårbacka" lå også i nærheten. Det besøkte vi ikke i år. 
Campingplassen var ren og fin, og sanitæranlegget holdt god standard. Vi trengte hjelp til et par småting da vi var der. Serviceinnstillte og hyggelige svensker over alt. En fin opplevelse for oss som førsteårs bobilcampere.
Svenske kjøttbullar med gräddsås
og godt tilbehør er ikke å forakte.

 Fantastisk å reise rundt med "hytta på ryggen".
Tenk å være så heldige.

 Tamme ender og spurv ved Frykensjöen.
De kom helt bort til der vi satt, 
og spiste av hånda vår.


Vi spiste både på kafè og restaurant, men laget også mat i bilen. Ikke noe å si på comforten der heller. Litt liten plass i kjøkkendelen er det jo, men man lærer å tilpasse seg. 
Været var snilt med oss på turen. Opplevde knapt nok regn, bare noen dråper. Sola var også framme hver dag. Det var hele tida litt kald vind, så langarmet var påkrevd på våre turer rundt omkring på sykkel og til fots. I solveggen ved bilen var det varmt og godt.


Etter fire døgn ved Frykensjöen snudde vi nesen mot Norge igjen. Denne gang valgte vi å kjøre nordvestover, via E-16 til Kongsvinger og Skarnes. Der hadde vi sett oss ut en campingplass, litt sør for Skarnes. Sanngrund Camping.
En liten campingplass, med plass til få biler/vogner viste det seg. Her var det satset på komfortable hytter, og et fantastisk fint sanitæranlegg. Tømmeplassen for doen var den flotteste vi har sett så langt. De manglet tømmeplass for gråvann, på grunn av at det hadde vært flom. Men det er nok snart ok igjen. En alle tiders restaurant/kafè, med nydelig mat var det på plassen. God service, blidt og hyggelig vertskap.


Her var ikke plassene merket. Det var bare å stille seg, der man fant en plass. Hadde gitt campingen en pluss i margen, om bobilplassene hadde vært merket. Heldigvis var det få biler da vi kom. Det kom noen flere utover kvelden. Et minus  med denne campingen er at den ligger veldig nær veien. En støyvoll var laget langs en del av plassen, men trafikken hørte vi ganske godt. 
Været var fortsatt på vår side. Hjemme i Trøndelag regnet det i bøtter og spann, og det var ikke mange grader pluss. Der fyrte de i ovnen. 

Syklene vi kjøpte på Biltema har vært supre så langt. Måtte innom Biltema på Kongsvinger å kjøpe ekstra setetrekk m/gel. Fikk veldig vondt i rompa på de første sykkelturene. Setene er ikke konstruert for voksne romper på kosetur. De er små og smale, og slett ikke gode for våre romper. Det ble mye bedre med de nye setetrekkene. Samtidig kjøpte vi oss en levegg/vindskjerm, slik at vi kan lage oss en litt skjermet plass utenfor bilen.

Fra Skarnes fortsatte vi nordover til Lillehammer. Ingen hast med å komme oss lenger nord. Hjemme var været fortsatt elending. Vi synes vi er heldige, som har sol hver dag.  Det er ikke mer en 15-18 grader og litt kald vind, men det føles allikevel deilig. 
Denne gangen hadde vi blinket oss ut Lillehammer Camping. Før vi dro på turen hadde jeg ordnet med mobilt bredbånd. Med Ipad'n på fanget og Google Maps på, hadde vi utmerket GPS, med hyggelig veiledning av en damestemme. Ikke alltid like lett å finne alle småveier fram til de forskjellige målene.
På Biltema på Kongsvinger kjøpte jeg en "dings" til å plugge i ved siden av sigarettenneruttaket foran i bilen. På den måten kunne vi lade Ipad'en under kjøring også. 
Et smart tips jeg fikk av vår eldste sønn før vi dro, var å ha en liten skammel til bena på golvet foran passasjersetet (som hittil har vært plassen min). Jeg er ikke særlig lang, og avstanden fra setet ned til golvet var bittelitt for høy. Ikke slik at jeg dingler med bena (ha, ha), men nok til at det ble litt press på lår og knær. Med den lille plastkrakken fra Ikea under bena, fikk jeg en behagelig sittestilling.

Lystgårdsbakkene er en av attraksjonene på Lillehammer.
Vi har vært der tidligere, så denne gangen blir det med
et bilde jeg fant på nettet.

Lillehammer Camping til venstre.Bilde lånt fra nettet

Lillehammer Camping ligger vakkert til ved Mjøsas bredd. En mellomstor campingplass. Store og gode plasser, med nummererte skilt i bakken. Vår plass hadde halvparten asfalt og halvparten plen. Det var rolig og stille på plassen. Det eneste negative må være at toglinja går i skråninga overnfor campingen. Godstog på sen kveld/natt kunne virke litt forstyrrende, men det var heldigvis ikke mange av dem. Fint sanitæranlegg og ok tømmeplass for gråvann og do.


Syklene ble flittig brukt på Lillehammer. Nå kan man kanskje ikke si at Lillehammer er en sykkelvennlig by, heller tvert i mot. Mange bratte bakker fra Mjøsas bredd og opp i sentrum. Det syntes vi faktisk ikke var noe problem. Det var mye pent å se på i smågatene opp mot sentrum. Vi snirklet oss på kryss og tvers opp bakkene. Måtte trille sykkelen av og til, men vi hadde jo god tid vi. 
Første dagen ble det kaffe og svele/vaffel ute i parken ved Parkkafeèn. Akkurat passe varmt til å sitte ute. Vi syklet litt rundt på måfå, og fant blant annet en liten park, med en storslagen utsikt over Mjøsa. Der satt vi en stund på en benk og slappet av. Det ble også tid til en handlerunde i Storgata, den berømte gågata fra OL på Lillehammer.
Etter å ha trillet alle bakkene ned igjen, stoppet vi ved Strandtorget et kjøpesenter på flata, i  passe sykkelavstand fra campingen. Der kjøpte vi laksebiffer til middag. Smakte godt sammen med agurksalat, rømme, potetmos og grønnsaker. Beraktet en vakker solnedgang om kvelden.


Neste dag startet med frokost ute. Så ny sykkeltur til byen. Denne gangen en anne rute. Først innom glassblåseriet Hett Glass, der vi fikk se en vase bli til. Vi handlet flere fine ting der. Det var flere kunstnere som holdt til i samme bygget, en gammel fabrikk, eller "Fabrikken" som jeg tror de kalte det. Vi ruslet rundt i huset og så på alt som var der. 
Spiste Cæsarsalat på Egon rett ved fossen/elva som renner gjennom sentrum. Egon ligger i de gamle lokalene til Lillehammer Aktiemølle. Vi inntok lunsjen ute på en av terrassene der.
Middagen denne dagen ble ribbeskiver, grønnsaker og potesalat. Deilig!
Om kvelden ble det litt TV-titting og en tur langs strandpromenaden, før vi inntok horisontalen.

Mjøsas hvite svane, Skibladner seilte rolig forbi 
campingen en ettermiddag. Byen hilste båten
med et kanonskudd. Hvor det kom fra vet vi ikke,
men det hørtes godt. :-)
Vi filmet båten, men tok ingen bilder.
Bildet er lånt fra nettet.

Neste formiddag satte vi kursen videre nordover. Nå var værmeldinga ikke særlig bra i Mjøsområdet, men noe bedre lenger nord. Vi blinket oss ut en campingplass på Dovrefjell før vi startet. På Vinstra spiste vi lunsj på ei kro. Ruslet over veien til et kjøpesenter, der vi kjøpte feriegave til eldste barnebarnet og litt strikkegarn til meg. Så fortsatte vi til Dovreskogen, hvor vi tok kaffepause med ferske boller og scones. Deilig!
Vi kom fram til Hageseter Turisthytte og camping tidlig på ettermiddagen. Der var det ikke så mange bobilplasser å velge i, men vi fant en bra en. Glade var vi for at vi kom så tidlig. Utover kvelden strømmet det på med bobiler, og det ble vanskelig for de siste å finne en brukbar plass. Ingen oppmerkede plasser her. 
På Hageseters kafê spiste vi nydelige elgkarbonader med tilbehør.
Kortspill og håndarbeid om kvelden.En koselig spassertur langs pilgrimsleia ble det også tid til før sengetid. Den friske fjellufta gjorde at vi sov godt.

Neste morgen startet vi på  turens siste etappe. Planla en stopp på Oppdal, etter som det er lenge siden vi har stoppet der. Kjører nesten alltid forbi, fordi det er så få mil igjen når vi kommer dit. Da har vi det travelt med å komme oss hjem. Ikke denne gangen. 
En liten spassertur i sentrum, innom Domuskafèen og spiste lunsj. Bruscetta med bacon og mozzarella. Smakte godt. Ferske boller ble med til kafferast lenger ned i dalen. Nydelig vær, så vi satt ute og drakk kaffe.  

Svingte inn i vår egen oppkjørsel ca kl 15.00.

Vi gleder oss allerede til neste tur.

Har noteret noen småting, som vi ønsker å ta opp med bilforhandleren vedrørende bilen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Fire fine døgn på Hauganfjæra

Tidlig i august ble det fire fine døgn på Hauganfjæra Camping og Frosta. Det ble flere nydelige turer langs den vakre Frostastien, både på s...